FTERIOTET

Nezir Shkurti

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

 

TERE KOHET - ME DJERSEN E BALLIT

-          Interviste me  Saide Shkurtin, bija e Nezir Shkurtit dhe Vide Gjonit

Cila eshte, shkurt, historia e familjes tuaj, qe ju dini apo qe ju kane thene prinderit tuaj?

Ka qene familje e varfer. Di qe Gjyshi, Haxhiu, ishte djali i Qamilit dhe Aishese nga fshati Çorraj.Gjyshi im qe ne moshen 2 vjeçare mbeti jetim. E rriti e ema, Aisheja, qe ishte nje grua shume punetore dhe e zgjuar. Djalin e vetem e edukoi  dhe i dha virtyte te çmuara, si ndershmerine ne marredhenie me te tjeret dhe dashurine per punen e per jeten.

Gjyshi im, Haxhiu u rrit me hallet e jetes. Fati i ra te martohej me Hatemen, bijen e Meto dhe Fatime Kofines.Edhe Fatimeja ishte nga fshati Çorraj. Gjyshja, Hatemja, nuk kishte vella, por kishte tri motra. Nene Hatemja u martua me Gjyshin tim, Haxhiun, qe ne moshen 13 vjeçare.

Çfare ju sjell ndermend Gjyshi dhe Gjyshja juaj ?

Familja Shkurti, kur u martuan Haxhiu me Hatemen,  ishte e varfer. Te dy, ne krah te njeri-tjterit, i  vune gjoksin punes. Ca toka per kullote i kthyen ne toke buke. Ndertuan dhe shtepi ne fshat. Shtepia eshte djegur dy here nga luftrat, me 1913-14 dhe 1943-44. Shtepia qe eshte tani ne Fterre eshte ndertuar nga dy gjysherit e mi per se treti. U moren dhe me pak ara ne Gjinali, Mortovice, ne Lugun e Thelle, qe i kthyen ne koshtra me ullinj e portokale, rrush e fiq. Di qe rreth viteve '30-te gjysherit e mi u vendosen ne Vidhez  qe ishte per kullote bagetie. Ketu ka patur nje krua te fresket. Ketu ndertuan jeten. Ketu dhe ne fshat linden e rriten 10 femije, 3 djem e 7 vajza. Gjysherit i kam dashur. Nene Hatemen e kam me te gjalle ne kujtese, si grua - burrereshe. Gjyshin e di qe e kam patur te mire e te drejte. S'di ç'te them tjeter. Babai im, Neziri ishte femija me i madhi. Dhe nuk thone kot, i madhi-kusure madhi. Femija me e vogel eshte Halla ime, Lisbona.

Duke te shprehur ngushellimin per humbjen e Babait tuaj, a mund te na thuash mberesat e tua per Njeriun tuaj te dashur? 

Di qe Babai ishte nje njeri shume korrekt ne tere jeten e tij. Di qe ka punuar tere jeten me ndershmeri e drejtesi. Di qe nuk ka ngaterruar asnje njeri, por ka pare punen e hallet e familjes se  vet. Di qe ka dashur dhe respektuar jo vetem fterjote, por dhe tere shoqerine e punes qe zuri ne Kombinat, qe kur erdhi ne vitin 1951 e deri sa nderroi jete ne kete vit, para pak muajsh. Babai ka patur barren e halleve te gjithe vellezerve dhe motrave. Edhe gjate Luftes Antifashiste qendroi ne shtepi e me bageti, ndersa vellai i tij, Xhaxhi Mezani doli partizan, i cili tashme eshte dhe veteran i asaj lufte patriotike.

Po per te tjeret çfare mund te na tregoni?

Te dhjete femijte e Haxhi Shkurtit u shperndane ne punera te ndryshme ne te gjithe Shqiperine, si neTirane, Vlore, Durres e Sarande. Krijuan familje. Kane bere e po bejne nje jete te thjeshte e te paster.Edhe ne bijte e bijat dhe niperit e mbesat e Babait jemi shperndare deri jashte Atdheut, siç erdhi koha sot dhe jetojme te gjithe mire e shendoshe. Jemi plot, e plot u befshim.

Po per familjen tuaj çfare mund te na shpjegoni?    

Jam mesuese. Jam e martuar me Beqirin. Burri im eshte inxhinier elektrik ketu ne Tirane, ne Fabriken e Bukes. Kemi dy femije, Vilmen dhe Saimirin. Vajza eshte studente ne Itali per sociologji. Djali eshte student ne Fakultetin Ekonomik. Te dy i kemi te mbare e te mire. Ne familjen tone bejme nje jete normale dhe te mire.

Po me fterjote a jemi te lidhur ?

Si nuk jemi. Mua me kane lidhur shume te dy prinderit e mi, dhe Babai dhe Nene Videa, se qe te dy kane qene gjithmone te lidhur ngushte me fterjote. Edhe Beqirin,burrin tim, e kam siç i thone ne Fterre qe "dhenderri i mire, eshte djale i pare i fshatit".

E pranon Beqiri juaj kete?

Po ne fakt eshte i mire, dhe perderi sa eshte i mire, do s'do, e pranon.

Ju faleminderit.

                                                                   Intervistoi G.Z.

Nr. 25 – dhjetor, 2001

 

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA