FTERIOTET

Maks Memi

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

  

MAKSI  KRAH»SOHET  VET»M  ME  MAKSIN

          - Eja,  me tha , kur te duash. Fterjotet  jane  me te mirepriturit, se dhe une i tille jam. Jam  ne pune nga ora  08.00  deri ne oren 13.00. E di ti, ne  kliniken tek  21- dhjetori, ish lagja 9, kati  i  dyte.

           Kur u ngjita  ne katin e dyte,  ne te majte, me terhoqi vemendjen nje grua e moshes se trete, qe  ka  kapercyer kufijte e vitit  80, nje nene  me fytyre te embel, e thinjur e tera,  qe te imponon  respekt shpirteror. Rrinte ulur ne nje stol tek dera e mjekut kardiolog,  Prane i rrinte  biri i saj,  Beni. Priste kjo Nene fisnike te hynte tek doktorri.  Ishte  Xhanja jone, e cila, siÁ ka emrin, ka dhe shpirtin. Ishte Xhane  Matja, motra e  Turhanit dhe Fuatit, bija e  nene Fatimese,  "nje grua spartane", siÁ e cilesoi ate dite janari, Memo Meto oratori, nate dite ne sherbim.  

             Sa i vura doren tek supi, Xhania ngriti koken, duke i qeshur dhe syte e saj, qe ne thellesine e tyre  pasqyronin nje shpirt te paster. E perqafova dhe me perqafoi.

- Pse nuk ke hyre, i thashe. Apo nuk eshte brenda Maksi yne?

           - Jo, Ai eshte, mu pergjigj qetesisht, por me radhe, o Bir, se nuk  dua te perfitoj  nga qe eshte djali yne.  Nuk me gjen gje, se prita  pak.

        Nderkaq,  si me porosi, klienti qe ishte brenda, hapi deren dhe doli jashte.

-          E, si tu duk  mjeku ?, e pyeta ate qe sapo doli.

-          I zoti eshte, shpirt njeriu eshte. «'te te them tjeter, o zotni ?

Bashke me Xhanen e Benin, hyra dhe une brenda.

E pershendetem  doktorr  Maksin. Rrinte ne pozicion mjeku profesionist, i veshur drite ne te bardha. Dhe tere  respekt e dinjitet, duke buzeqeshur  na zgjati doren, duke na e shternguar ate miqesisht. Pa u vonuar me muhabete pa vlere,  nisi me njehere  nga puna. E pyeti per shendetin e saj. E pyeti sikur ta kishte Nenen e vet.

-          E ke festuar 80-vjetorin e lindjes?,- e pyeti Maksi.

-          E kalova, o djale.

-          Te rrosh sa me gjate, i uroi doktorr Maksi. Por kur te festosh 90-vjetorin do te na ftosh, se do te vijme me kenaqesi.

-          Fterjoti tek fterjoti vete dhe pa ftuar, iu pergjigj e qeshur Xhania.

Kur  doktorr Maksi po i bente viziten, mua me terhoqi vemendjen  ambjenti. Mbi tavolinen perpara tij, nje manual   mjekesor. Ngjitur, libra te tjera mjekesore per kardiologjine, madje dhe ne gjuhe te huaj. Prane dhe nje fjalor  i madh  i gjuhes angleze. Ne mure, mbrapa tij, nje tablo  me pamje  ne prerje te ndryshme te zemres se njeriut. Ne kend,  nje lule Shqiponje. Thjeshte dhe bukur gjitheÁka. Kam shkuar e kam pare dhe  zyra pune te jo pak mjekeve te tjere. Por, nje pasterti  dhe nje ambjent te tille, kaq harmoni qe te ngjall kenaqesi, nuk e kam hasur.

-          Me gezon, i thashe, qe  te rrethojne librat dhe lulet.

-          Me keto u rritem, ma ktheu, dhe me keto jetojme. Nuk bejme dot ndryshe..Libri dhe lulja jane jeta ime.

Mua mu kujtua Shkrimtari i madh, Gorki, qe thoshte se libri eshte mesuesi me i mire i jetes.

Biseda plot kulture e miresi e tij, bashke me ate ambient per zili, ma gezuan shpirtin. Ne mendje me erdhi Babai i tij, Safeti, qe tere jeten ka qene dhe mbetet  simbol i miresise fterjote. Dhe nuk thone kot: beme o Babe, te te ngjaj.

            U largova bashke me  Kanon time, te cilen e vizitoi  me merak. Per miresjelljen dhe  kujdesin e tij  per njeriun,  per zotesinŤ  e tij profesionale, si kardiolog, tashme i njohur dhe me emer ne mbare  vendin tone, e mbajtem ne goje, duke ia treguar kete dhe bijes tone ne shtepi.

-          E mo Babi, se keshtu i lavderon ti te gjithe  fterjotet, me tha Bija jone, Valdi.

 -  Se ashtu eshte e verteta, o Bija e Babit. Por, ama, Maksi eshte  shume here i mire. Maksi eshte per marshalla. Maksi eshte  dhe qytetar i mire, dhe  kardiolog  i afte. Maks  Memi  krahesohet vetem me Maks  Memin. 

-          Krahesimi eshte  i goditur, tha  Kanua,  si nje mesuese e mire letersie.

           

                                                                                Guro ZENELI

Nr. 27 – prill, 2002

 

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA