FTERIOTET

Hysni Trako

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

PAK  FJALE,  ME MIRENJOHJE PER XHA HYSNIUN

E BULLË DARON…

           Ka disa fise ne Fterren tone qe per arsye te ndryshme nuk kane lene mbiemer. Por dhe ata kane patur jeten e tyre, te cilen e kane lene ne kujtesen e bashkekohesve. Eshte i njohur per fterjotet mbiemri Trakaj. Emer ne kete fis ka lene Hysni Trako. Emer ka lene dhe teze Daro, apo bullë Daro, ne te folmen e Fterres sone. Hysniu dhe Daro Dhulja perbenin  nje çift model per kohen qe jetuan. Mbeten nje familje shembullore ne kujtesen e te gjithe atyre qe i kane njohur, qe ne Fterre e gjer ne Vlore. E lane fizikisht Fterren qe ne moshe te re. Kushtet i  detyruan. Por shpirtin fterjot dhe vendlindjen e tyre nuk e ndane asnjehere nga vetja.

            Ne fillim te viteve tridhjete, 1932, Hysniu u vendos ne lagjen Karabash, qe aktualisht quhet “15 tetori”. Si familje fterjote, eshte me e hereshmja ne Vlore. Lane pas vetem nje bije, Bejxhene e mire, qe ishte po aqe e mire, sa ata qe e linden. Me punen qe beri Hysniu, e rregulloi ekonomine familjare, madje u be i kamur. Per disa vjet punoi si nepunes ne shoqerine ndertim-rruga. Ne vitin 1940 iu fut bisnesit ne ortakeri me nje mikun e tij. Me pune te vullnetshme e me korrektese reciproke e rriten dhe e zhvilluan bisnesin e tyre. Ne fillim bene tregeti me pakice. Me vone u moren dhe me lende ndertimi. Xha Hysniu ishte nga bisnesmenet e pare fterjote. Ai u be nje nga bisnesmenet më në zë në Vlore. Shtetezimi i nderpreu aktivitetin privat. U detyrua te futej  si teknik ne zyrat e pasurise se shtetit. Tere jeten punoi me korrektese, ndaj ishte i nderuar ne pune e ne shoqeri..

 Perhere i mbajti lidhjet, dhe me vendlindjen, dhe me fterjotet, ne Vlore e gjetke. Edhe krushqine e beri me fterjotet-kofinaj ne Vlore. Kete psikologji e nxisnin dhe çifti, Dervish Shkurti e Sane Hadushi, qe e ushqyen miqesine trakaj-kofinaj. Ishte kuptimplote kenga e kenduar ne fejesen e Bejxhese me Safetin, qe  e kendoi Dervishi, ne te cilen, mes te tjerash, thuhej: Profesori me xhube,( eshte fjala per Xhevdet Kofinen), / me ftoi te pime kafe/ dy kafe e dy raki,/ me tha : do bejme krushqi/.    Dhe krushqia vajti mbare tere jeten. U bene miqesi, u bene shtepi, qe me bijen Bejxhe dhe dhenderrin e tyre Safet, lane pas gjashte femije, tashme te rritur, qe nga Sezaiu, nipi i Hysniut dhe Daros,  dhe mbesat: Violeta, Diana, Lumtua, Elvira dhe Liza. Nuk thone kot: ne mos rrjethte, do pikoje. Ndaj, te gjithe jane, njeri me i mire se tjetri.

            Tradita e lidhjes me Fterren dhe fterojtet vazhdon. Edhe pse nuk kane lindur atje ku u ka rene koka Hysniut e Daros,(gjyshi dhe gjyshja), perseri Sezaiu apo Elvira, dhe cilido nga pasardhesit e Hysni Trakos, deri ne sterniper, ne nje forme a ne nje tjeter, jane te lidhur me Fterren dhe fterjotet.

            Sa here takon niperit e mbesat, apo sterniperit e  Hysni Trakos, si pa dashje te vjen ndermend nje burre me trup mesatar, i shendetshem e i pashem, fjalepak e fjalerende, me kapele republike plot gusto, qe ecte ngadale, gjithnje ne pune te tij, pa ngaterruar askend. E bashke me te te del perpara syve dhe Daro Dhulja, te cilet nuk mund te shkeputesh per asnje çast nga i shoqi i saj, Hysniu. Bukuria e perjeteshme dhe trupi si lastar, deri ne moshe te thelle, se bashku me virtytet  e saj, ishin nje stoli e veçante e Bulle Daros.  Familja Hysni- Daro e kaluan jeten me pune, por gjithmone me dinjitet e me nder, qe diti te nderoje te tjeret. Ndaj lane pas emer te nderuar. Ndaj me mirenjohje shkruam pak fjale ne gazeten «Fterra jone»

                                                                          Musa  SHKURTI

Nr. 31 – dhjetor 2002

 

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA