FTERIOTET

Diktim Zhupa

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

  

SOLIDARITETI P╦R NJ╦RI-TJETRIN-LEHT╦SON DH╦MBJEN

-          Kushtuar njeriut tone, fatkeqit  Diktim Zhupes –

Ne nje nga spitalet e Athines ishte shtruar per kurim nje emigrant nga Shqiperia. Ishte Diktim Zhupa nga Fterra jone. Pas vizitave dhe ekzaminimeve te semundjes, mjeket konstatuan se djali nga Fterra vuante nga semundje e pasherueshme. Ky lajm i zi shkaktoi  nje tronditje njerezore per te gjithe sa e degjuan, aqe me teper per pjesetaret e familjes, per Nene Xhevon, per gruan e tij, ăaparen, per dy vajzat e tij, per vellezerit, per tere fisin, per tere ftrejote e miqesine e tij.

ăaparja e vetme duhej te perballonte fatkeqesine qe e zuri, atje ne mes te Athines, ku e kishte šuar nevoja per te jetuar dhe per te nxjerre ca para qe te ndertonin dhe shtepine e filluar ne Sarande.

 Por... kur nuk do fati,…Atehere do perballuar jeta siš te vjen.

Dhe tani duhej perballuar dhembja brenda shpirtit te saj. Diktimin e kishte perpara syve. Ndaj atje, ndersy, nuk duhej te jepej. Njeherazi duhej t'i bente te gjitha sherbimet e domosdoshme. Si fterjote e zonja,si bashkeshorte e mire, si grua trime e me vullnet, i qendroi tek koka dite e nate. Denesa e dhembja ishte e madhe. Lotet i kaperdinte, qe te mos i rreshqisnin ne faqe. Me kurajo e shprese se Zoti mund te bente diška, deri ne momentin e fundit.Por…

Ne kete hall, ăapares iu ndodhen prane, jo vetem dy motrat e saj,Vali me Muzidene, jo vetem Košua, Vigania, Agroni, Alekua, Arseni, por dhe shume e shume fterjote te tjere, qe punojne e jetojne ne Greqi. ădo dite, dhoma, korridori e pavjoni, ku ishte shtruar Diktimi, ishin plot me fterjote, madje dhe miq nga Kuši, ăorraj e Borshi  e deri ne Sarande.

 Por gjendja u rendua. Telefonat nuk rreshten ne Fterre, Sarande e Tirane. Fterjotet vendosen te benin te pamunduren. Iu drejtuan mjekut te spitalit. Jemi gati, i thane, qe te paguajme te gjitha shpenzimet e spitalit dhe tuajat, vetem te na shpetoni Diktimin. Jemi gati ta šojme deri ne Amerike, vetem ta shpetojme nga vdekja, kembengulen fterjotet.

Por mjeku me lote ne sy u pergjigj: Nuk duam asnje shperblim, as per spitalin e aqe me pak per ne, si personel sherbimi. Por semundja eshte e pasherueshme dhe nga vete Zoti. Ju, qenkeni vertet njerez shume te mire per njeri-tjetrin. Siolidaritetin tuaj, kaq te madh, rralle e gjen. Ky solidariteti juaj do t'ia lehtesoje dhembjen dhe familjes se tij, por na lehteson dhe ne, se dhe ne jemi njerez

Dhe lote ne syte e te gjitheve, vaj ne zemrat e tyre. Keshtu, me lot e vaj, kaluan dhjete dite, deri ne ate moment qe Diktimi kerkoi te shikoje dy gocat e tij te shtrenjta, qe ia solli Košua ne nje kohe rekord. I perlotur i puthi dhe i perqafoi bijat e tij, duke u thene: - Behuni vajza te mira! Degjoni Mamin dhe ne vendin tim! Nene Xhevos i thoni te duroje, siš ka duruar dhe per dy djemte e tjere! Shtepine e  ke ti ăapare amanet! Nje fotografi te saj ma vini tek koka e varrit !

Te gjithe, ne lote e  ne vaj, te gjithe ne ngasherim. E nderkaq, Diktimi vari koken ne duart e ăapares dhe ne gjoksin e nipit te tij, Agronit. Loter derdhen edhe greket ne spital.

Mbi 20 makina me fterjote moren rrugen per ne Shqiperi, duke percjelle trupin pa jete te Diktimit ne mbi 1000 km. rruge, deri sa arriten ne Fterre. Ne Kakavi i priten te ardhurit nga Tirana, vellai-Islami, Namiku,Trendelina,Nurija,Tefua dhe te tjere te ardhur nga Saranda. Te tjere ne Qafen e Muzines. Te tjere ne Qafen e Gjashtes. Ne Borsh, Zhupaj , kusherinj e fis, te ardhur nga Tirana.

 Fterra po perjetonte nje pikellim me vete. Te kepuste shpirtin vajtimi i Nene Xhevos me zemer plot plage. Ishte vdekja e djalit te trete… Lotuan dhe guret. Edhe qielli derdhi lote "shiu", bile me rrembim. Edhe vete toka ate dite kur priti ne gjirin e saj trupin e nje djali te tille, Diktimit te Zhupe,buroi "lote". Helmi ishte i madh. Pikellim tek te gjithe….

 Por, ia dhane gurit e u ša, ia dhane lumit e u tha, ia dhane njeriut e duroi...

                                                                                   Feksor SHKURTI.

 

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA