FTERIOTET

Demir Shkurti

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

                                  KUJTIME N╦P╦R VITE

- ăfarŰ me tregoi Nevzat Brinja pŰr Demir Shkurtin -

- Isha dy vješ kur me vdiq nena, - tregon Nevzati. - Mbeta jetim e pa njeri. Babe e Nene  m’u be Demiri dhe gjyshe Faho. Ata me moren ne gjirin e familjes  se tyre ne Shkurtaj. Me trajtuan si femijen e vet.

Dajo Demiri punonte ne xhandarmeri. Vinte here pas here. Me perkedhelte njesoj si bijte e vet, Skenderin dhe Merxhanen. Nuk harroj dhomen ku une flija, ne gjirin e Gjyshes, e cila me trajtonte shume shpirterisht. Kur ajo vdiq, une kam qare gjithe ato dite.

            Ne Shkurtaj pashe dhe jeten e disa jetimeve te tjere, te Idrizit, Hamzait dhe Osmanit, qe mbeshtetjen e tyre e kishin tek halla e tyre, nene Zula.Ndersa i madhi, Safeti, e kishte gjetur mbeshtetjen tek Sherif Dusha. Dhe Fatimeja me Shabanin kishin ngele pa nene dhe u sherbente i ati, Xheladini. Nuk me harrohen vuajtjet e Shabanit, qe ulerinte nga dhembjet, se nuk urinonte dot. Dhe vdiq, se nuk kishte as ilaše e as mjekim. Jetime ishin dhe femijet e Meto Shkurtit, mbasi i kishte vdekur e shoqja, Nislia. Ne kete lagje ishin dhe Esati e Isufi, dy jetime, pa nene e pa babe, qe mbeshtetjen e tyre e gjeten tek bulle Hazua jone e mire.

Ja,kjo ishte femijeria jone atehere. Veshtireste e jetes na i lehtesuan te afermit tane. Une, pa ndihmen e tyre nuk e di ne se do te kisha vazhduar dot te jetoja. Ndihma e Dajo Demirit, per mua ishte vendimtare. Ai me mori dhe ne Shkoder, ne vitin 1942, kur une isha ne kushte te veshtira ekonomike ne Durres. Me mori ne familjen e tij. Me futi ne pune per te mesuar zanat, se nuk thote  kot populli qe "zanati eshte rreth i florinjte ne doren e njeriut". Djali i tij I madh vazhdonte gjimnazin ne Shkoder. Me vone kuptova se baba e bir, ishin lidhur me levizjen per šlirimin e vendit. Shperndanin trakte. I fshihnin ne tavan. Me futen dhe mua ne aksione. Mbaj mend qe bashke me Skenderin, tek Kafja e Madhe e Shkodres, shperndame trakte. Ishte pune me rrezik koke.

Dajua u pikellua shume per  vdekjen e vajzes se tij,Gjeraqines. Ne gusht te vitit 1943 u transferua ne Vlore. Une u ktheva ne Fterre. Dhe ne dhjetor te atij viti dola partizan. Meriten dhe per kete e ka Dajua im. Jam pikelluar kur ne fillim te vitit 1944 dajos i vdiq dhe Skenderi, djali i tij i madh. Por nuk kaluan shume dhe 12 vite me vone vdiq dhe vete Dajua. Ishte duke u kthyer nga Kuši per ne Fterre, se bashku me njerezit e tij te dashur,Ganiun e Dautin. Afer Qafes se Derrases, tek arat e Gjolige, e zuri nje krize kardiake. Dhe, pa pritur, nderroi jete dhe dajua im i shtrenjte, qe mua me kishte zevendesuar Nene e Babe. Ne ate šast te veshtire e te pikelluar erdhi me makine, si me porosi, Dilaveri yne i mire. E sollen ne Fterre tek Nene Hankua. U be gjeme ne ate shtepi.

E vajtoi Dajon tim familja, fisi dhe Ftera e tere u hidherua. Se te gjithe e njihnin per njeri me miresi. Dhe ne kujtesen time ai mbeti njeriu model. Vlerat e tij ishin njerezore, ishin te medha per ne njerezit e tij e per gjithe fteriotet.  Edhe sot kur e kujtojme, pa dashje ngasherejme.


 

                                                             Korresondent i "Fterra jonŰ"

Nr.24 – maj, 2001

 

 

1

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA