FTERIOTET

Enalda Gjoni

Home
Agim Haderi
Abedin Merkuri
Aferdita Bezhani
Ahmet Avreci
Alaudin Haxhiu
Albert Xhama
Albina Haxhiu
Ali Celi
Ana Sadikaj
Antoneta Kurupi
Ardita Mita
Arif Kurupi
Arshi Brinja
Avni Shkurti
Axhem Shkurti
Azem Celi
Bahri Shkurti
Baki Gjoni
Bardhyl Xhama
Bastri Dauti
Bektash Gedo
Belul Brinja
Besim Elezi
Bilal Dusha
Dafina Shkurti
Daro Dhuli
Daro Shkurte
Demir Shkurti
Dervish Shkurti
Deshmoret
Difo Lona
Diktim Zhupa
Dilaver Shkurti
Dushaj Vellezrit
Edip Bezhani
Edlira Zani
Eduard Avreci
Eduard Zhupa
Ejup Mita
Elvira Kofina
Enalda Gjoni
Ervehe Dusha
Esat Xhama
Fatie Merkuri
Fatime Mato
Fejzi Hizmo
Fetah Zani
Fiqret Fterra
Flora Braho
Fuat Brinja
Fuat Mato
Gjulza Korkuti
Godo Zhupa
Hader Haderi
Hajdin Dhuli
Hamza Mehmeti
Hanko Hizmo
Hava Dhuli
Hava Ruko
Hazo & Zuho Malo
Hetem Malo
Hiqmet Dusha
Hiqmet Shehu
Hysni Trako
Iljaz Kofina
Ilmo Mehmeti
Isa Hizmo
Islam Zhupa
Ismail Bezhani
Ismet Elezi
Isuf Haxhiu
Jashar Mato
Jakup Mato
Kamber Brinja
Klement Gjoni
Klinton Mita
Kudret Mita
Lame Haxhiu
Lame Xhama
Lavdosh Zani
Levend Gjoni
Lime Dusha
Maks Memi
Malo Malo
Maro Kondi
Mecan Dauti
Mehmet Dusha
Mehmet Kofina
Meto Shkurti
Muzafer Korkuti
Muho Zhupa
Mufit Haxhiu
Mukadez Ruka
Myrteza Brinja
Nafiz Bezhani
Nail Bezhani
Nebi Dauti
Neim Zani
Nexhip Dauti
Nexhat Dauti
Nezir Shkurti
Nimet Mita
Pasho Zhupa
Pullumb Shkurti
Qenan Gjoni
Qerriba Mita
Razie Dusha
Razip Gjoni
Refik Bezhani
Remzi Braho
Resul Mita
Rexho Kurupi
Safet Kofina
Safet Memi
Sako Zeneli
Sali Celi
Samije Xhama
Sejko Hizmo
Selim Avreci
Selim Gjonika
Shaban Mita
Shaqo Mita
Shefki Mita
Shefqet Shkurti
Sheri Mita
Sherif Dusha
Sherif Lona
Shkelqim Shkurti
Shuquri Sadikaj
Sino Zhupa
Skender Dusha
Sulejman Mato
Sulo Haxhiu
Sulo Hizmo
Tahsin Elezi
Tare Braho
Teno Lona
Teodor Keko
Vahit Malo
Vahide Mato
Vehap Bezhani
Veip Mero
Vele Gjoni
Xhane Dusha (Mato)
Xhemal Mato
Xhevdet Kofina
Xhevo Gjonika
Zeko Braho
Zenel Shkurti

  

ENALDA GJONI - FLAUTISTJA E TALENTUAR

    Kur shkoja ne zyre ne mengjez, rreth ores 8.00, ndodhte shpesh qe perpara Hotel "Rognerit", ne anen tjeter te trotuarit, perballesha me nje vajze te re,  te qeshur e simpatike, qe, here me dukej si nxenese ne shkollen e mesme e here si studente. Me shikonte me nje fytyre engjellore e me sy te shndritshem. Une e veshtroja me miresi. Ajo behej gati te fliste, por siš dukej i ngecte fjala ne gryke nga nje perskuqje trendafili qe i binte ne fytyre.

Ne mendje bluaja se kush ishte kjo vajze kaq njerezore, qe buzeqeshte aqe embel. Mua me gezonte ne shpirt. Dhe me vete thoja: ka goxha vajza Tirana, te veshura thjeshte e me shije. Jo pak here matesha t'i flisja e ta pyesja se nga ishte dhe e kujt ishte, por ajo ecte  ne rrugen e saj.

            Kur beme takimin tek Liqeni me fterjote ne muajin maj 2001, perpara me del Elham Gjoni, ne krah te te cilit ishte "vajza e mire nga Tirana" me fytyre te embel e me sy te ndritshem.

    - Qenke vajza e  Elhamit ?, e pyeta tere gezim.

   - Po, mu pergjigj, duke qeshur e tera.

E perqafova si te ishte Valdi, bija e Kanos time.  Edhe ajo me perqafoi si Elhamin  e saj. Tani e zbulova "enigmen", qe me sjelljen e saj qytetare, sa here, fare rastesisht me dilte perpara me gezonte.

- Jam dhe bija e  Meshtanes, - shtoi duke i qeshur dhe dhembet e bardhe  te saj.

            Ate dite i mesova dhe emrin: Enalda. Ate dite mesova se ishte studente ne Akademine e Arteve, se studjonte per instrumentin e flautes. Me gezoi dhe me shume se flauta per mua ka nje melodi qe kam vite qe e shijoj nen interpretimin e te talentuarit Xhovalin Shestani. Por u ngazelleva me shume, kur me tha se  ishte me te gjitha notat dhjeta. Sa kenaqesi eshte kur degjon e takon bija te fterjoteve qe studjojne, per me teper kur perpara kisha bijen e Meshtanes, mbesen e Xha Ganiut, qe mua me kujton burrin e zgjuar e te qeshur, dyqanxhiun e shkathet e korrekt me vite te tera ne Fterren tone. Njekohesisht perpara syve te mendjes me doli gjyshi tjeter i kesaj vajze, valltari i shquar i Fterres, xha Tarua, qe hidhte valle te rende, vallen qe mori emrin: "vallja e Taros", e atij burri te beshem qe ne kujtese me ka ngele si nje burre homerik i valles  laberishte.     

             Enalda eshte bije nga Baliajt. Baliaj, siš me thoshte Nene Ilja, ishin Zenelajt e Mašajt, Haxhiajt dhe  ăallajt e  ca fise te tjere. Dhe Baliajt i vinin qe t'u dilnin perpara per mbaresi, kur fterjote niseshin per ne kurbet.

       I thashe nje dite : po te kesh ndonje shqetesim ne Akademine e Arteve, me thuaj pa ndroje, se ndofta  mund  te ndihmoj.

      -Faleminderit, ma ktheu, por une po e mbyll dhe vitin e katert me te gjitha notat dhjeta dhe nuk kam asnje shqetesim.

- Je shume e mire,- i thashe, se je bije nga Fterra jone me dituri, qe e fiton šdo gje me djersen tende.

            Tashti, Enalda deshiron te beje ndonje specializim diku jashte, ne ndonje vend ku mund te perfitoje dhe me shume, sepse flauten e ka pasjon. Te 16 vjetet ne shkolle Enalda ka perqafuar dhjetat me djersen e saj. Edhe Meshtania,edhe Elhami kane qene njerez te thjeshte dhe kane punuar me ndershmeri e drejtesi ne Kombinatin e tekstileve.

Kur e pyeta se si e shpjegonte suksesin e saj, me tha se  falenderonte genin fterjot, vullnetin e saj dhe profesor Elvis Rudin.

Ne mendje  me vijne dhe Xha Ganiu, dhe Xha Tarua. Por shpirtin ma gezon mbesa e tyre, Enalda artiste, Enalda flautiste, bija e  prinderve te mire, Meshtane e Elham, prinderve qe  e jetuan jeten me  ndershmeri, por qe bija e tyre sot gezon jo vetem ata, por dhe ne fterjote, sepse te tille bij e bija  vazhdojne traditen studjuese te fterjoteve, duke dhene  dhe nje kontribut modest per zhvillimin e kultures dhe qyteterimit ne kete vend.

            Guro ZENELI

Nr. 26 – dhjetor, 2001

 

Enter supporting content here

Rruga Medar Shtylla  (ish rr. K.Parisit) pall. ABC konstr G.2 sh.1 ap.2  )
Tirana, ALBANIA